Advent 2021

Advent is voorbereiding op kerst

Eerste adventszondag. De adventstijd begint vier zondagen voor kerstfeest. In 2021 is dat op zondag 28 november. De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor ‘komst’ of ‘het komen’ ‘adventus’ is, worden de vier weken vóór Kerst ‘Advent’ genoemd.

De adventsperiode van dit jaar loopt van zondag 28 november t/m vrijdag 24 december en duurt 27 dagen.

Adventus
Het woord ‘advent’ is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe. De Advent heeft in de liturgie een dubbel karakter: Het is de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus ruim 2000 jaar geleden.

Eveneens is de Advent de periode van verwachting van Jezus’ wederkomst op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn.

Vier zondagen
De Advent omvat vier weken. De Advent begint op zondag vier weken voor Kerstmis, dus de zondag tussen 26 november en 4 december. De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e, 4e zondag van de Advent. De Advent telt altijd vier zondagen, terwijl het totaal aantal weekdagen kan variëren van 22 tot 27.

De vier zondagen van dit jaar (2021) zijn:

  • 1e zondag van de Advent: 28 november 2021
  • 2e zondag van de Advent: 5 december 2021
  • 3e zondag van de Advent: 12 december 2021
  • 4e zondag van de Advent: 19 december 2021

 

In diverse streken zijn tradities rond de advent. Bijvoorbeeld wordt er in Twente het midwinterhoornblazen uitgevoerd.

 

 

WEETJE: onze Russisch Orthodoxe Kerk heeft al kerst gevierd dit jaar!

De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.) vieren kerst gewoon op 25 december.

De Orthodox Katholieke Kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse (Gregoriaanse) kalender.

Orthodox Kerstmis heeft zijn eigen tradities. Kerstmis is pas compleet met een speciale kerstmaaltijd die bestaat uit twaalf soorten gerechten die symbool staan voor de twaalf apostelen en de twaalf dagen kersttijd (van 25 december t/m 5 januari). Een belangrijk onderdeel van de traditionele maaltijd is een zoete tarwepudding ‘kutia’ (Wit-Rusland, Oekraïne en delen van Polen) of ‘sochivo’ (Rusland) genaamd. Ook worden er door zowel kinderen als volwassenen kerstliederen gezongen. In speciale kostuums gaat men de deuren langs en zingt men liederen die gaan over de geboorte van Jezus. De zangers worden beloond met snoep of geld.

Advent Candles with Glitter Background